tiistai 26. tammikuuta 2016


SIMPPELEITÄ SYNTYMÄNIMIÄ


Oletteko kuulleet logiikasta, jolla nimeämme vasikat? Luultavasti ette. Koska logiikkaa ei ole. Ei ainakaan isännän mielestä. Emännälle se on kristallinkirkasta. Toki siihen logiikkaan lisätään poikkeukset, muunnokset, mielialamuutokset ja mausteet.

Skotlantilaisissa emolinjoissa nimi kulkee sukupolvesta toiseen. Järjestysnumero ja tilan nimi vaan vaihtuu. Duncanin isänemä on Eva 19th of Ormsary, sen takana ovat Eva 17th ja Eva 13th of Ormsary. Duncanin emä on Clara Beg 3rd of Miungairigh. Sen takaa alenevasti löytyy Clara Beg 2nd of Torloisk, Clara 3rd of Torloisk ja Clara of Torloisk. Simppeliä. Meillä Rekolassa pääasiallisesti tehdään samoin. Mutta kun aloituskarjassa oli kaksi Evelyniä ja kaksi Celinaa, niin päätimme vanhemmille versioille laittaa savolaiset nimet. Ensimmäisestä hiehovasikasta, 2009, tuli Ieva. Celinalle syntyi Seliena. Keväällä 2015 syntyivät Ieva 5th of Rekola ja Seliena 5 th of Rekola. Lisäksi pikkupuolisiskot (Emppu ja Selma, Evelyn of Brunnila ja Celina 2. of Brunnila) saivat Evelyn 2. of Rekola ja  Celina Ruadh 2 of Rekola. Simppeliä. Ettei menisi liian helpoksi, niin Elinan (Celina Ruadh of Rekola) ja Helunan (Celina Ruadh 2. of Rekola) välissä on musta Luna, Celina Dubh of Rekola. Jossain pidetään niin tiukasti kiinni, että hieholle annetaan nimen liitteeksi Ruadh(=punainen), vaikka se vasikka kuinka pikimusta tahansa. Kun on kerran se nimiliite tullut annettua. Minä en niin tee.

Meillä on neljä Ievaa ja kolme Selienaa kotona. Ensimmäinen Ievamme sai tyttärensä nimeksi Iona, eka Seliena (eli Irma, tietysti)on jo saanut kaksi Seonaid-tytärtä. Myös Seliena 3. of Rekolan esikoiseksi tuli Seonaid (3. of Rekola). Tänä keväänä kaksi Ievaa ja kolme Selienaa poikii. En vielä tiedä jatketaanko ionaa ja seonaidia. Nämä säännöt eivät ole laillisia tai laittomia, tekee ihan vaan miltä tuntuu. Minusta. Siksi simppeliä.

Kaikki vasikat saavat sitten lempinimen, jos syntymänimi on liian monimutkainen. Ensimmäisen sonnimme, Jannen eli Ianin, tyttäriä on vielä laumassa Ieva, Kiira, Irma, Liena, Mimmi, Saimi ja Elli. (Virallisesti Ieva 2., Carolina, Seliena 2. ja 3., Monica 3., Samanta Dubh ja Evelyn). Hamishin tyttäriä on kolmelta vuodelta, niillä kaikilla on hoolla alkava lempinimi. Kotona on Hertta, Hilima, Hamppu, Hilla, Helmi, Heili, Hulda, Hehku, Hepuli ja Haiku. Eli virallisesti kolme Ievaa, Seliena, Nighean, Iona, Caileag, Monica 5., Seonaid 3. ja Evelyn 2. Simppeliä. Tänä keväänä 2016 syntyy Duncanin ja Hamletin vasikoita. Duncanilaisten tyttärien lempinimiksi antanemme d- ja t-alkuisia (savolaisuusliennytys). Tuike eli Celina Ruadh 3. of Rekola aloitti sarjan. Hamletin mahdollisia tyttäriä… hmmm…. sen näkee sitten, kun ensimmäinen tulee. Fiiliksen mukaan. Ehkä hoolla, ehkä proosalla tai tunteella.

Sitten ne sonnit. Ne ne vasta simppeleitäkin ovat. Nimeämisen suhteenkin. Skotlannissakin nimet voi olla melkein mitä vaan. Aika usein ihan vaan gaelinkielinen etu- tai paikannimi. Mehän tietysti aloitimme Uatamilla, kun kerran eka hiehovasikka oli Ieva. Toinen sen vuoden poika on Puavo. Sitten tuli vielä kolme kautta jannelaisia, siellä on monenlaista. On emän tai isän alkukirjaimella alkavia (esim. Ewan, Calle, Sampo), taiteilijanimiä (esim. Axl Rose, Jack Sparrow, Jörn Donner), emästä johdettuja(esim. Seleeni, Uno ja Mauno). Päätimme myös alussa, että Evelynin pojat nimetään Jannen mukaan, tuli kaksi Ian Ruadhia. Hamishin kanssa Evelyn ei tehnyt poikaa, mutta Evelynin tytär Ieva teki kaksi Hamish Dubhia. Loogista. Vähemmän loogista on, että Emppu eli Evelyn 2. teki kaksi Hamish Machbethia. Etenkin, kun eka syntyi Hector-teeman vuotena. Vuonna 2013 aloitimme teemavuodet sonneille. Syntyivät Hector, Ake, Make, Pera ja Herra Mirandos. Ake on Halloumi, Make on Hamish Dubh ja Pera on Hubert. Selkeätä. Sitten loppuivat mieluisat Hector-nimet ja kesävasikka Hambo on siis Hamish Machbeth. Ja siitä pääsimmekin erittäin sujuvasti ilman aasinsiltoja seuraavaan teemavuoteen: Shakespeare. On Romeo, Hamlet, Henkka, Mahpetti ja Sakke. Virallisemmin Hector 2., Hamlet, King Henry, Hamish Machbeth ja Shakespeare. Logiikka luistaa. Naisen päässä ainakin. 2015 syntyivät Hamishin kolmannen kauden pojat, teemana tiedemiehet: Galilei, Kopernikus, Chomsky ja Tesla. Olisi ollut liian helppoa, jos kaikilla tiedemiehillämme rekisterinimet olisivat samalla lempinimiä. Galilein rekisterinimi on Hamish Dubh 2.

Nyt on korkattu sitten Duncanin ensimmäinen vuosikerta. Alkoi poikkeuksella, ei ole vielä teemaa mietittynä eikä etenkään päätettynä. Joten sonnipoika sai nimen Talvi (kaksoissiskohan on Tuike, kuten kaikki muistamme). Onko vieläkin simppeliä?
 

Tulevien sonnipoikien teema vielä puuttuu. Auttakaa. Olisiko ehdotuksia, toiveita, vaatimuksia? On mietitty bändejä, historiaa, kirjallisuutta, ammatteja, elokuvia. Emme ole päässeet yhteisymmärrykseen. Minähän ne nautarekisteri-ilmoitukset näpyttelen, että minulla on onneksi lopullinen päätösvalta…   Vasikoita on tulossa vielä 17. Sukupuolijakauma voi olla vaikka fifty-sixty. Kymmenkunta miesnimeä pitäisi keksiä. Jostakin teemasta. Simppeliä. Jos pikkuriikkisen auttaisitte. Kiitos. Sana on vapaa.
 
 
Vasemmalta Puavo, Ieva ja Uatam 17.5.2009
 

2 kommenttia:

Elina Seppälä kirjoitti...

Voi sinua Liisa <3 Naisen logiikallakaan en kyllä meinannut pysyä perässä noissa nimeämisissä ;), mutta pääasia on, että itse tietää, kuka kukin on. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, niin myös haikkuvasikalla. Nimellä kutsuminen tekee yksilön, kustakin omanlaisensa persoonan. Onnistuneita poikimisia ja näppäriä nimiä jatkossakin <3, t. Elina

Rekolan tila kirjoitti...

Voi kiitos samoin teille <3 t. Liisa

Lähetä kommentti