maanantai 11. tammikuuta 2016

KARJAVUOSI 2016 ON NYT KORKATTU!


Miellyttävää ja antoisaa loppuvuotta kaikille, jotka tänne lepotilassa oleville kotisivuille eksyvät! En ole kunnolla päivitellyt näitä sivuja, kuvat ja uutiset tulee laitettua Facebookiin. Olevinaan kätevämpi. Yritän parantaa tapani. Yritän…
 

Nuorempi tuontisonnimme, Duncan, oli kolme ensimmäistä kauttaan vuokralla. Syksyllä 2014 se tuli takaisin kotiin ja sai talvehtia emolaumassa. Otimme pienen, tietoisen riskin (= poikimakauden aikaistaminen). Mutta se oli helpoin ja selkein laumajärjestelyratkaisu. Kaksi lehmistä olivat suostuvaisia sonnille jo ns. puhdistuskiimasta. Muut lehmät pitivät sen normaalin kierron, ja hiehot päästettiinkin sonnille vasta toukokuussa 2015. Kesäkuussa 2015 vasikoinut Emppu näyttäisi aikaistaneen poikimista kolmella viikolla, toukokuuhun. Siinä kohdassa aikaistaminen on OIKEIN hyvä.

Selmalla (Celina 2. of Brunnila) oli laskettu aika 11.1. Olimme olleet hieman huolissamme siitä, näytti kuntoluokaltaan laihanlaiselta. Muita huolestuttavia oireita emme löytäneet. Selma tunnutti mukavasti vuodenvaihteessa ja maanantaina 4.1. oli jo limapuikko jäätynyt -26 asteen pakkasessa. Päätimme ottaa Selman yöksi navettaan. Navetassahan ei ole lämmitystä, mutta on siellä vähemmän pakkasta kuin ulkona. Eläimet pääsevät toiseen päätyyn vapaasti ja tuovat samalla lämmitystä.

Tiistaina 5.1. lima- ja vesipussit tulivatkin jo aamulla yhdeksän jälkeen. Työntöjä ei juurikaan ollut, ei ainakaan säännöllisesti. Puolenpäivän jälkeen Risto tunnusteli tilannetta geelin ja suojakäsineen kanssa. Synnytyskanavassa ei ollut mitään eikä käden mitalla löytynyt vasikkaa. Risto soitti kunnaneläinlääkärille, Tukiaisen Antille.  Kolmen maissa Antti tuli, löysi hännän. Vasikka perätilassa. Antti sanoi, että valitettavasti usein perätilavasikka on kuollut, kun vedet ovat menneet ja synnytys ei ole edennyt. Antti pitkällä kädellään löysi ensin toisen ja sitten toisenkin takajalan. Ketjujen kanssa Risto ja Antti vetivät vasikan, tuli helposti. Selma alkoi työntää heti kun vasikka tuli kanavaan. Selma seisoi nätisti, oli riimulla kiinni, minä pitelin häntää sivussa ja rapsuttelin.

Vasikka oli elossa! Hihkuin ilosta! Olimme pelänneet kuollutta vasikkaa, muumiota,  vaikka mitä. Risto puhdisti vasikan suun ja kuivaili vähän. Antti tarkisti kohtua … ja löysi toisen vasikan. Se oli oikein päin ja tuli myös helposti. Sanoin Antille, että kolmatta ei ole pakko löytää. Sitä ei löytynyt ja päästimme Selman riimusta. Se jo oli kääntynyt ja jutellut vasikoille. Katsoi kaksosia, aivan kuin olisi ajatellut: ” Ai näitäpä onkin kaksi, ei muuta kuin töihin!”
 

Siinä löytyi sitten samalla syy lehmän laihtumiseen. Melkein 60 kg sikiötä oli ollut kohdussa. Perätilassa ja tulppana oli hiehovasikka, Tuike, 26 kg. Toisena syntyi sonni, Talvi, 31 kg. Ihan liikutuin, kun seurasin Antin työtä. Tomerasti, mutta leppoisasti. Antoi meille ohjeita, raporttia ja sutkauksia. Halasin Anttia, olin niin tyytyväinen, helpottunut ja iloinen. ” Nooh… täähän on mun työtä.”

Antti lähti kuulemma saunaan, Risto lähti Kuorttiin hakemaan lämmittimiä ja minä hain pinkan pellava- ja froteepyyhkeitä. Vuoron perään Selman kanssa kuivasimme ja hieroimme kaksosia. Tuike nousikin aika lailla pian ylös ja lähti hamuamaan tissiä. Talvi katseli ympäristöään, mutta ei ihan niin nopeasti pyrkinyt ylös. Jahkaili enemmänkin. Olin heti huomaavinani luonne- ja sukupuolierot…
 
Niin kuin alussa kirjoitin, yritän muistaa kirjoitella tännekin. Mutta Rekolan Facebook-sivuille päivitän melko usein kuvia ja videoita, tervetuloa katselemaan! https://www.facebook.com/HighlandCattleOfRekola/ 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti